Mindfulness is het bewustzijn dat ontstaat door opzettelijk je aandacht bij iets te houden, in het huidige moment en zonder te oordelen. Jon Kabat-Zinn

grondlegger van mindfulness

Mindfulness helpt je om bewuster te leven, meer rust te ervaren, minder te (ver)oordelen, minder te ergeren, minder te ‘doen’ en meer te ‘zijn. Het vermindert stress en verbetert de stemming.

“Mindfulness is het bewustzijn dat ontstaat door opzettelijk je aandacht bij iets te houden, in het huidige moment en zonder te oordelen”, aldus Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van mindfulness.

In 1979 richtte Jon Kabat-Zinn, van oorsprong moleculair bioloog, een stresspoli op in het Medisch Centrum van de universiteit van Massachusetts. Hij ontwierp het succesvolle en wetenschappelijk bewezen effectieve 8-weekse programma MBSR, Mindfulness Based Stress Reduction. Dit programma is gebaseerd op boeddhistische meditatie tradities.

In 2002 ontwikkelden Zindel Segal en Mark Williams , hoogleraren psychiatrie en psychologie, een op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie: MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy).

Tijdens de trainingen wordt er een combinatie van MBSR en MBCT aangeboden, voor een optimale ervaring.